_kepek/10.jpg

Vállalatértékelés


A tranzakciós folyamat egy erős szakmai alapokon álló vállalatértékelést kíván meg. Mind eladói oldalról, mind vevői oldalról érdekünk, hogy társaságunkat vagy a céltársaságot a reális árcentrum meghatározása alapján értékeljük, és ezek alapján kezdjük el a tárgyalásokat és megbeszéléseket a másik oldallal. Különféle értékelési technikákat - illetve azok kombinációit - alkalmazva tudják szakértőink egy adott vállalat piaci értékét meghatározni. Minden cég egyedi a maga nemében, s ennek megfelelően az értékelésük is a cég struktúrájának és teljesítményének kombinációjára és jellemzőire kell, hogy specifikusan vonatkozzon. A tranzakciós folyamat gyakran ráébreszt, hogy a vállalat értékének nincs egyedüli és kizárólagos képe, mivel hogy a potenciálisan elérhető előnyök és szinergiák, amelyeket két külön üzletből, vállalkozásból kombinálunk, nem feltétlenül egyértelműek, így az értékelést a potenciális vevő, illetve a potenciális céltársaság ismeretében folyamatosan változtatni kell.

 

Azon túl, hogy a vállalat-értékelésnek különféle metódusai vannak, az IM&A széleskörű ismeretekkel rendelkezik nem csak a hazai, hanem a nemzetközi vállalati-, könyvelési- és pénzügyi standardekkel kapcsolatban is, hogy elemzéseit minél reálisabb alapokra tudja helyezni. A vállalat-értékelés a potenciális vevőknek és befektetőknek is segítséget nyújt abban, hogy demonstrálja, mekkora értéke van az adott cégnek, amit megvásárolni kívánnak, s ugyanakkor a tulajdonosok is rájöhetnek, milyen árstratégiát kell folytatniuk cégük eladásánál. A vásárlási folyamat során egy világos, tiszta, egyértelmű és professzionálisan előkészített vállalat-értékelés az alapot szolgáltatja az egész tárgyaláshoz. Természetesen a vállalat-értékelés a cégadásvétel tényleges árának csak az egyik tényezője, a leendő vevők felvásárlási szándéka mögött, minden egyes vevő esetében nagyon különböző okok lehetnek; cégvásárlást számtalan tényező motiválhat, így az értékesítési és árazási startégiát is vevőnként és céltársaságonként kell kialakítani.A vállalat-értékelés folyamata során szakembereink figyelembe veszik a cég cash-flow (pénzáram) termelő képességét, vagyontárgyait, piaci avagy ágazati vonatkozású tényezőket, likviditási és tőkeszerkezeti helyzetét, és minden egyéb, az adott cég specifikumából adódó tényezőket is, mialatt meghatározzák a vállalat reális értékét is.

 


A vállalat-értékelés művészet, egyszersmind tudomány. Az egyes kalkulációk előrejelzéseken és ágazati átlagolásokon, becsléseken alapszanak, ezek befolyásolják a vállalat-értékelés végeredményét. Ez tehát nem matematika, nem természettudomány. A feltételezések realitását a szakembereink sok évtizedes tapasztalata, hozzáértése és szakértelme biztosítja.